Składniki na 3 porcję

2 cukinie

Sos: 

1 duża marchewka

1 mała cebula

1 mały ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 2 duże pomidory

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta słodkiej papryki mielonej

szczypta oregano

Klopsiki:

300 g mielonego mięsa z indyka

1 jajko

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

½ cebuli

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 l bulionu warzywnego

Wykonanie:

Za pomocą obieraczki julienne (temperówki do warzyw) z umytych cukinii zrobić makaron. Temperówkę do warzyw można zastąpić zwykłą obieraczką do warzyw lub cukinie pokroić na bardzo cienkie plastry nożem.

Sos: marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Najpierw wrzucić czosnek, następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać marchewkę. Smażyć na średnim ogniu ok. 8 minut. Dodać pomidory z puszki (lub 2 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę). Dusić razem ok. 5 minut pod przykryciem. Na koniec doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.

Klopsiki: mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i cebulą startą na tarce o drobnych oczkach. Doprawić solą i pieprzem. Formować klopsiki. Bulion zagotować. Do wrzącego bulionu wrzucić klopsiki. Gotować 25 minut. Następnie odcedzić i dodać sos. Na talerz nakładać porcję spaghetti z cukinii i polać sosem z klopsikami.

 

Wartość energetyczna na 1 porcję: 232 kcal

Białko 27 g
Tłuszcze 6,5 g
Węglowodany 14 g
Błonnik 5,5 g

Leave a comment