Składniki na 3 porcję
2 cukinie
Sos:
1 duża marchewka
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 2 duże pomidory
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta słodkiej papryki mielonej
szczypta oregano
Klopsiki:
300 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ cebuli
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 l bulionu warzywnego
Wykonanie:
Za pomocą obieraczki julienne (temperówki do warzyw) z umytych cukinii zrobić makaron. Temperówkę do warzyw można zastąpić zwykłą obieraczką do warzyw lub cukinie pokroić na bardzo cienkie plastry nożem.
Sos: marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Najpierw wrzucić czosnek, następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać marchewkę. Smażyć na średnim ogniu ok. 8 minut. Dodać pomidory z puszki (lub 2 pomidory sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę). Dusić razem ok. 5 minut pod przykryciem. Na koniec doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
Klopsiki: mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i cebulą startą na tarce o drobnych oczkach. Doprawić solą i pieprzem. Formować klopsiki. Bulion zagotować. Do wrzącego bulionu wrzucić klopsiki. Gotować 25 minut. Następnie odcedzić i dodać sos. Na talerz nakładać porcję spaghetti z cukinii i polać sosem z klopsikami.
Wartość energetyczna na 1 porcję: 232 kcal
Białko 27 g
Tłuszcze 6,5 g
Węglowodany 14 g
Błonnik 5,5 g