Składniki na 1 porcję:

  • 120 g polędwicy wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera mozzarella light
  • 1 pomidor (170g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z zewnętrznej błonki. Pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm. Mięso rozbić ręką. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.. Po wyjęciu mięsa z lodówki, obsypać je solą, pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, smażyć mięso ok 3-4 minut z jednej strony, przełożyć na drugą. Na usmażonej części mięsa położyć plaster sera i posypać rozmarynem. Między kawałki mięsa włożyć plastry pomidorów. W razie potrzeby patelnię można podlać lekko wodą. Dusić, aż mięso będzie miękkie a ser stopnieje. Przełożyć mięso na talerz wraz z pomidorami, polać sosem z patelni. Podawać z kaszą i surówką sezonową.

 

Wartość odżywcza:

Wartość energetyczna: 373,2 kcal

Białko: 48,5 g

Tłuszcz: 14,2 g

Węglowodany: 13,4 g

Błonnik: 4,3 g

Leave a comment