Składniki na 2 porcje:
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku
- 1/2 cukinii
- garść szpinaku
Wykonanie:
W garnku na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i smażyć podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać obrany i starty czosnek, wymieszać, chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać całą zawartość puszki (fasolka + zalewa) oraz krojone pomidory z puszki (można je zmiksować), koncentrat, oregano, majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować przez kolejne 10 minut. Na minutę przed końcem dodać opłukany szpinak.
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 320 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 11,5 g
Węglowodany: 35 g
Błonnik: 12 g