Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku
  • 1/2 cukinii
  • garść szpinaku

 

Wykonanie:

W garnku na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i smażyć podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać obrany i starty czosnek, wymieszać, chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać całą zawartość puszki (fasolka + zalewa) oraz krojone pomidory z puszki (można je zmiksować), koncentrat, oregano, majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować przez kolejne 10 minut. Na minutę przed końcem dodać opłukany szpinak.

 

Wartość odżywcza:

Wartość energetyczna: 320 kcal

Białko: 13 g

Tłuszcz: 11,5 g

Węglowodany: 35 g

Błonnik: 12 g

Leave a comment